Home > Samenwerking met Revopal in de Tubantia

Samenwerking met Revopal in de Tubantia

Met één hand tilt Nick Geels de pallet op tot boven zijn hoofd. 3,7 kilo weegt het kartonnen geval. De houten pallets van dezelfde grootte zijn 23 kilo zwaar. En de lichte variant kan evenveel kilo’s tillen als z’n houten broer: tot 1000 kilo. Gerben Kuitert 

In het magazijn van tuinmeubelbedrijf Kees Smit, waar Nick Geels (24) uit Oldenzaal naast zijn studie aan Saxion werkte, tilde hij zich bijkans een breuk aan de zware houten pallets. „Werkhandschoenen aan, anders had je je handen vol splinters.” Dat kan anders, dacht Geels. Voor het vak Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op Saxion moest hij een idee voor een duurzaam product uitwerken. Hij kwam met het idee voor een pallet van karton.

,,Met mijn eerste ontwerp kwam ik bij een kartonleverancier in Maleisië terecht. Die maakte een pallet die veel te mooi en dus veel te duur bleek: zestien euro. Bovendien woog die pallet nog steeds vijftien kilo. Al snel werd duidelijk dat de markt hierop niet zat te wachten.” Nick kroop opnieuw achter de tekentafel en ging op zoek naar een kartonleverancier in Nederland. Die werd gevonden. „We zijn nu bezig aan ons zesde model; gemaakt van honingraatkarton en volledig recyclebaar.”

“Dit duurzame product past goed bij ons.” - Tonnie Harmelink

Nieuwe machine
Geels heeft zijn baan bij Kees Smit in Almelo opgezegd om zich volledig op zijn bedrijf te kunnen storten. Dat bedrijf, Revopal, gaat produceren in het voormalige pand van machinebouwer Sollas in Oldenzaal. Er is een machine besteld die vanaf januari 2500 kartonnen pallets per dag kan produceren. Het bijkomende handwerk wordt gedaan door de werknemers van De Werkwijzer in Oldenzaal, een sociale onderneming waar tweehonderd mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, vertelt directeur Tonnie Harmelink. „Dit duurzame product past goed bij ons. Als het nodig is, kunnen we Nick ook helpen bij verdere opschaling.”

Belangrijk is dat de Revopallet nu qua prijs concurrerend is, vindt Nick Geels: „Afhankelijk van de aantallen die je bestelt, betaal je 4,50 euro voor een pallet van 60 bij 80 centimeter en 6,50 euro voor eentje van 80 bij 120. Dat is goedkoper dan een nieuwe houten pallet, die circa 12 euro kost. Onze prijs is gelijk aan die van een gebruikte houten pallet.”

De Revopallet kan zeker een gewicht van 1000 kilo aan, zegt Geels. „In de praktijk worden pallets nauwelijks zwaarder beladen dan 1000 kilo per stuk. Er passen er 33 in een vrachtwagen en als je veel zwaarder belaadt dan 1000 kilo is de trailer al snel te zwaar.”

4 miljard pallets
Zijn oude werkgever, Kees Smit Tuinmeubelen, is al klant geworden en de transportbedrijven Rhenus en MJT Logistics experimenteren ook met de kartonnen pallets van Revopal. „Ik denk dat de logistieke wereld hierop zit te wachten”, zegt Nick Geels vol optimisme. „De markt is groot genoeg, in Europa zijn vier miljard pallets in omloop. Veel transporteurs willen verduurzamen. Recyclebare kartonnen pallets passen in de circulaire economie. Die hoeven niet, zoals houten pallets, te worden verbrand als ze versleten zijn. En transporteurs besparen brandstof vanwege minder gewicht.”

Dat hij ook nog eens bij een sociaal werkbedrijf laat produceren, is een extra pré, vindt Geels. „Ik hoop dat de markt dat ook weet te waarderen.”

Uit de Tubantia van 26-11-2019

“Dat hij ook nog eens bij een sociaal werkbedrijf laat produceren, is een extra pré vindt Nick Geels

Begin met typen en druk op ENTER om te zoeken...