Home > Interview Mark Oude Spraaksté

Interview Mark Oude Spraaksté

“Als de mensen die ik help blij zijn, ben ik ook blij.”

Mark Oude Spraaksté heeft vanaf jongs af aan een wajong-uitkering en werk krijgen en houden was daarom lastig. Voordat Mark bij De Werkwijzer kwam werkte hij als taxichauffeur. “Een heel ander beroep. Bij die werknemer kon ik na twee jaarcontracten niet meer blijven. Ik moest verder gaan kijken en gaan solliciteren.” Mark kwam via de gemeente Oldenzaal bij De Werkwijzer. “Wat me heel erg aansprak aan De Werkwijzer is dat ik hier andere mensen kan helpen. Dat deed ik als taxichauffeur in feite ook al, om mensen van de ene naar de andere plek te krijgen, en hier doe ik het op een andere manier.”

Er stond een vacature open bij de klussendienst. “Ik heb gesolliciteerd omdat ik het mooi vind om oudere mensen te helpen met dingen die ze zelf niet meer kunnen.” Mark vertelt dat hij verschillende klussen uitvoert. Hij werkt in tuinen, legt laminaat, schildert, hangt schilderijtjes op. De klussen variëren enorm, dat vindt hij mooi. “We helpen bijvoorbeeld een man van 80 jaar die zelf het keukentrapje niet meer op durft, wij vervangen dan een lampje. De reactie van zo’n man is dan zo ontzettend mooi.”

“Ze fleuren echt op van onze hulp. Als de mensen blij zijn, ben ik ook blij. Ze kunnen daardoor langer thuis blijven wonen, en dat is erg mooi.”

In het begin moest Mark zich wel een beetje aanpassen. Als taxichauffeur was hij gewend om alleen te werken en moest daarom wennen aan het feit dat niet iedereen hetzelfde is en kan. Het omgaan met collega’s en deelnemers was nieuw voor hem, maar dat heeft hij bij De Werkwijzer geleerd. “Hier doe je het samen. Inmiddels heb ik een vaste jongen die met mij mee gaat en bij De Werkwijzer in het traject zit. Dat werkt heel mooi. In het begin kon hij nog niet mee met de klussendienst, ik heb hem toen dingen uitgelegd en geleerd. Nu gaat het zo goed dat hij mee kan. Dat vind ik heel erg leuk.”

“Ik ben begonnen met een paar uurtjes per week werken. Eerst keek ik met iemand mee, en zo kon ik steeds iets verder groeien. Inmiddels werk ik 36 uur per week en heb ik sinds kort een vast contract gekregen. Daar ben ik super blij mee.” Bestuurder/directeur Tonnie vertelt dat ze bij De Werkwijzer erg tevreden zijn over het functioneren van Mark. “Zijn vaardigheden als klussenier, loyaliteit en omgang met collega’s en organisatie zijn uitstekend”.

“Hij is betrouwbaar en doet het hartstikke goed. Hij heeft zijn vaste dienstverband echt verdiend.”

Begin met typen en druk op ENTER om te zoeken...